Welcome

mpefko-gaia

Καλώς ήρθατε
Διαδώστε το:
http://mpefkogaia.blogspot.com/

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Για την Μεγάρων Γη
Γράφει ο Σωτήρης Καστάνης


Αν ολόκληρη η Ευρώπη ερωτεύτηκε στην δεκαετία του 60 την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι γιατί ήρθε κοντά με την αυθεντική πλευρά της χώρας και των κατοίκων της.
Φυσικά δεν είναι μόνο οι καθαρές ακρογιαλιές εκείνης της εποχής που έκαναν τους Ευρωπαίους να χορεύουν από συρτάκι έως μπάλο. Ήταν η κουλτούρα ενός λαού που ήξερε να ζει, να χαίρεται τη ζωή, να κάνει την φτώχεια του ευτυχία και να την μεταδίδει.
Με το πέρασμα των χρόνων όμως αγαπημένοι προορισμοί έγιναν όσοι κατόρθωσαν να καθιερώσουν και να προβάλλουν τις διατροφικές τους και πολιτιστικές τους συνήθειες καθώς ένα από τα πιο ισχυρά (όπλα) για την προσέλκυση τουριστών είναι η διατροφή και η λαογραφία.
Όσο και αν μοιάζει ρομαντικό είναι σίγουρα δύσκολο να γυρίσουμε σε εκείνη την εποχή. Δεν είναι όμως καθόλου δύσκολο να καταγράψουμε και να αναδείξουμε με σεβασμό στην παράδοση όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον διατροφικό και πολιτιστικό μας πολιτισμό.
Δεν είναι επίσης καθόλου δύσκολο πολλά από αυτά τα στοιχεία να αποτελέσουν την σύγχρονη τουριστική πρόταση του τόπου μας που διατηρεί όσον και αν πολλές φορές ευτυχώς λίγοι τον υποτιμούν, την φυσική του ομορφιά και την δυνατότητα να παντρέψει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.
Αυτό το γάμο έρχεται για τρίτη συνεχή χρονιά να κάνει η γιορτή τοπικής ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ.
Αυτός είναι ο γάμος που δεν μπορέσαμε να κάνουμε ως τόπος στην μεταπολιτευτική μας ιστορία.
Είναι το ζευγάρωμα που χρειάζεται ο τόπος για να γίνει προορισμός.
Αν κατάφερε τις δύο προηγούμενες χρονιές η Μεγάρων Γη να γίνουν τα Μέγαρα προορισμός έστω και για λίγες ημέρες είναι γιατί εμείς οι Μεγαρίτες συμμετέχοντες είτε σαν εκθέτες είτε σαν επισκέπτες αγκαλιάσαμε αυτή την προσπάθεια επειδή είδαμε πως επιτέλους ήταν η ευκαιρία για να δείξουμε την αυθεντική πλευρά των Μεγάρων και των κατοίκων τους.
Και όπως αποδείχτηκε το κάναμε αρκετά καλά.
Αγαπητοί αναγνώστες
Ελάτε και φέτος όλοι μας να δείξουμε αυτή την αυθεντικότητα για άλλη μία φορά συμμετέχοντας είτε σαν χορηγοί ενισχύοντας την προσπάθεια, είτε σαν εκθέτες προσφέροντας, είτε σαν επισκέπτες περιφρουρώντας τον χώρο.
Θεώρησα πως μέσα από αυτό το κείμενο είναι μία ευκαιρία να φανεί η αυτάρκεια και ο πλούτος της πόλης των Μεγάρων που αναδεικνύεται άλλωστε μέσα από την έκθεση αλλά και ο πλούτος της ψυχής αυτών που συμμετέχουν και προσφέρουν και να κάνω μία αναφορά σε εκθέτες και δραστηριότητες, σταμάτησα όμως εώς εδώ πρώτον, για να μην αδικήσω κανέναν και δεύτερον, γιατί νομίζω ότι είναι καλύτερα να σας τα πουν και να σας τα δείξουν οι ίδιοι στις 2-3-4 Σεπτέμβρη στα Πευκάκια.


Καστάνης Σωτήρης -Αγρότης


Υ.Σ.: Σαν αγρότης θεωρώ την Μεγάρων Γη σαν ένα δένδρο που όσο το ποτίζεις και το φροντίζεις τόσο περισσότερο καρπούς θα σου δώσει. Αν το παρατήσεις και δεν το φροντίζεις το σίγουρο είναι πως θα μαραθεί ή θα ξεραθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου