Welcome

mpefko-gaia

Καλώς ήρθατε
Διαδώστε το:
http://mpefkogaia.blogspot.com/

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010


Επεισόδια στην Κερατέα για τα ΧΥΤΑ! .... ένα μήνυμα και για τα Μέγαρα που οφείλουμε να λάβουμε!


Tην περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα επεισόδια στην περιοχή της Κερατέας για τα σχεδιαζόμενα στην περιοχή τους ΧΥΤΑ. Ο τρόπος της ταφής των απορριμμάτων έχει δημιουργήσει αδιέξοδα και παράγει συγκρούσεις. Τα παραδοσιακά μοντέλα έχουν τελειώσει και μας έχουν αφήσει σωρεία προβλημάτων!
Η λύση και η βιώσιμη προοπτική βρίσκεται στην παραγωγή λιγότερων σκουπιδιών. Όσο γίνεται λιγότερα! Γιατί αλλιώς θα συνεχίζουμε να καταστρέφουμε το φυσικό μας περιβάλλον, να δημιουργούμε αδιέξοδα και να πληρώνουμε πανάκριβα για να απορρίπτουμε τόνους σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ!
Στα Μέγαρα μέχρι πρόσφατα είχαμε κακώς βολευτεί με τον αυθαίρετο και παράνομο σκουπιδότοπο. Χρόνια πέρασαν χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο, χωρίς να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Τώρα θα πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η λύση είναι στην κατεύθυνση της γενικευμένης και συστηματικής ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης, επεξεργασίας
.Είναι ο δρόμος που έχουν ακολουθήσει όλες οι πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να πιάσει δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και επειγόντως!


Τα Μέγαρα χρειάζονται μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις...

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης δήλωσε: " ...οι μεγάλες, δραστικές, επεμβάσεις είναι απαραίτητες αλλά συνήθως καθυστερούν. Οι μικρές μπορεί να γίνουν γρήγορα και να δώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα...", και παρέθεσε μερικά τέτοια παραδείγματα, όπως αύξηση των πεζόδρομων και ενοποίησή τους, φύτευση δένδρων, ελάττωση της ασφάλτου προς όφελος του πρασίνου και του πεζού, φύτευση των ακάλυπτων, φυτά στους εξώστες, στα δώματα, στις εισόδους και στις πρασιές των κτιρίων.

Σίγουρα τα Μέγαρα χρειάζονται μεγάλες δραστικές αλλά και μικρές παρεμβάσεις. Θα ήταν λοιπόν σημαντικό να βλέπαμε γρήγορα κάποιες τέτοιες, έστω μικρές αλλαγές. Έχουμε "μπουχτίσει" από το τσιμέντο και τις πλακοστρώσεις τα τελευταία χρόνια!
Ας το έχει κατά νου η νέα διοίκηση!


Η αδιαφορία και η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο...


Είναι γνωστά τα προβλήματα με την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στα Μέγαρα. Ένα ακόμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα και αφορούσε στην αυθαίρετη σύνδεση λυμάτων ελαιοτριβείου με τον αγωγό του βιολογικού.

Η καλή, η επαρκής και η καθολική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού δεν είναι μόνο θέμα πολιτισμού για την πόλη μας. Είναι ζήτημα ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της!

Εδώ δεν χωράνε συμβιβασμοί!
 Ο βιολογικός καθαρισμός πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα (διαρκής έλεγχος, αλλαγή φίλτρων, συντηρήσεις κλπ). Επίσης, όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να συνδεθούν υποχρεωτικά με το δίκτυο.

Η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει τα αυτονόητα για τα Μέγαρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου