Welcome

mpefko-gaia

Καλώς ήρθατε
Διαδώστε το:
http://mpefkogaia.blogspot.com/

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011




Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία, ανάμεσα σε άλλα, καθορίζονται περιοχές όπου θα εγκατασταθούν νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαΐου.

Ήδη ο σχετικός ιστότοπος (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630) έχει κατακλυσθεί από διαμαρτυρίες και αρνητικές αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, από εκεί όπου δεν επιθυμούν την ανάπτυξη "Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών" (ΠΟΑΥ). Ανάμεσά τους και το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαλαμίνας που με πρόσφατη απόφασή του δηλώνει την αντίθεσή του στην παραπέρα ανάπτυξη τέτοιων μονάδων στα νότια του νησιού.

Όσες περιοχές φιλοξενούν ήδη εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες έχουν γνωρίσει μόνο την αρνητική όψη αυτής της δραστηριότητας, καθώς αποκλείονται από περιοχές άσκησης της παραδοσιακής αλιείας (διαβάστε και εδώ). Επιπρόσθετα βέβαια η μόλυνση της θάλασσας αποκλείει την ανάπτυξη του τουρισμού καθώς αχρηστεύει τα όποια θέρετρα και τις γειτονικές παραλίες. Η ιστορία μάλιστα δείχνει ότι η τοπική απασχόληση σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζεται θετικά. 

Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους προτεινόμενους χάρτες χωροθέτησης 
των ΠΟΑΥ. Οι περιοχές όπου θα σημειωθεί οργανωμένη μαζική και πειστική αντίδραση έχουν σοβαρή πιθανότητα εξαίρεσης. Ιδιαίτερα εκεί όπου οι επίσημοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ενεργοποιηθούν εγκαίρως και σθεναρά. Ήδη αρκετοί έχουν κινητοποιήσει εκτός από τους πολίτες, τους τοπικούς βουλευτές αλλά και παράγοντες της περιοχής τους. Πρόκειται για εκείνες τις περιοχές που προσβλέπουν σε ένα μέλλον με αναπτυγμένο τουρισμό και παραδοσιακή αλιεία, σε ένα τόπο με καθαρές θάλασσες και παραλίες. Είναι η προοπτική και το όραμα μέσα από το οποίο προσδοκούν επίσης και την ανάπτυξη της τοπικής τους οικονομίας και απασχόλησης.

Αυτά γίνονται όμως αλλού! Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει ακουστεί ακόμα τίποτα από τα Μέγαρα! Μια περιοχή που πλήττεται βάναυσα από την προτεινόμενη ΚΥΑ! Να το πούμε καθαρά! Αν ο σχεδιασμός αυτός περάσει θα ισοδυναμεί με την ακύρωση του όποιου σχεδίου για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής Μεγαρίδας. Θα είναι ο προάγγελος για την ολοκληρωτική καταστροφή των ακτών μας. Θα ισοδυναμεί με την χειρότερη ίσως εξέλιξη για το περιβάλλον και το μέλλον των Μεγάρων. 

Ο δήμος, οι παρατάξεις, οι φορείς της πόλης, οφείλουν άμεσα να πάρουν θέση. Δεν θα υπάρχει καμμία δικαιολογία αν αυτή η υπόθεση χαθεί!


διαβάστε εδώ για τις απόψεις των ψαράδων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου