Welcome

mpefko-gaia

Καλώς ήρθατε
Διαδώστε το:
http://mpefkogaia.blogspot.com/

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ο Ελεγχος της οικονομίας στα χέρια των πολιτών


Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα είναι δραματικές.Οι πολίτες είναι οργισμένοι και απαιτούν άμεσο έλεγχο της ασυδοσίας των τραπεζιτών,μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων που εξακολουθούν άπληστα να ληστεύουν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη τους.Η λειτουργία της Μεγάλης Γνωστής Άγνωστης Αρχής στη φάση αυτή μπορεί να αλλάξει δραματικά τα πράγματα..
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεσμικά είναι μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή που χαρακτηρίζεται ως η «αιχμή του δόρατος» στην προσπάθεια καταπολέμησης της αισχροκέρδειας και της τήρησης των κανόνων στην αγορά.

Λίγοι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα τον αρνητικό κεντρικό ρόλο που έπαιξε και δυστυχώς εξακολουθεί να παιζει η Αρχή αυτή στη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.Είναι η Μεγάλη Γνωστή Αγνωστη της ελληνικής πολιτείας..Η διαχρονική ασυλία που η απουσία δράσης της εξασφάλιζε στις οικονομικές ομάδες κοινών συμφερόντων που αποτελούν τα γνωστά καρτέλ,πυροδοτούσε συνεχείς ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις προιόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, που αποτελούσαν στην πραγματικότητα μεταφορά κεφαλαίων από τους πολίτες στίς μεγάλες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας.

Είναι η Αρχή ,που ενώ είχε οχι μόνο τη δυνατότητα αλλά και τη νομοθετημένη υποχρέωση να ερευνά και να αποκαλύπτει τις οικονομικές συμμορίες που ληστεύουν τους πολίτες, ουδέν έπρατε, συμβαλοντας αποφασιστικά στη φτωχοποίηση της κοινωνίας πρός όφελος των οικονομικά ισχυρών.

Διεθνή αναγνώριση αυτού του έργου της ελληνικής Αντιμονοπωλιακής Αρχης προς τους πολίτες αποτελεί και η μόνιμη κατάταξή της στην τελευταία θέση αποδοτικότητας προσφερόμενου έργου ανάμεσα στις χώρες -μέλη του ΟΟΣΑ.

Η Αντιμονοπωλιακή Ενωση STOPCARTEL απο της ίδρυσής της το 2006,ξεκίνησε έναν καθημερινό αγώνα που αποσκοπούσε και έχει στόχο την μετατροπή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα σε Αρχή προστασίας των συμφερόντων των πολιτών και όχι των οικονομικών εξουσιαστών της χώρας,όπως είναι μέχρι σήμερα.
Ο αγώνας αυτός  εδω και δύο χρόνια, από την απεργία πείνας έξω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οδό Πατησίων, πήρε τη μορφή Αντιμονοπωλιακού κινήματος που συγκρούεται καθημερινά, δημόσια και ανυποχώρητα με τα μεγάλα συμφέροντα. 

Η αντίσταση βέβαια στον αγώνα αυτόν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα σθεναρή.Τραπεζίτες,μεγάλοι εμποροβιομήχανοι και συγκεκριμένοι πολιτικοί , καταγγελμένοι με ατράνταχτα στοιχεία ενοχών, έχοντας προφανώς ακόμα τον απόλυτο έλεγχο λειτουργίας της Αρχής αυτής -κλειδί,προσπαθούν να αντισταθούν,με μία αγαστή συγχορδία εναρμονισμένων συμφεροντων σε κάθε εκφρασμένη προοπτική ανατροπής της κατάστασης.

Στίς προσπάθειές τους αυτές μάλιστα πρόσφατα επιστρατεύτηκε εντελώς ενδεικτικά μέχρι και μενονωμένος ιδιοκτητης μεγάλης αλυσίδας επιχειρήσεων, προκειμένου να εμφανιστεί και αυτός με τη σειρά του, μετά τον τέως πρόεδρο της Επιτροπής  Σπυρο Ζησιμοπουλο,σαν δήθεν διώκτης των καρτέλ..σε μια επιχείρηση να προκληθεί αποπροασανατολισμός και σύγχιση.Αφου ο επιχειρηματίας είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μηχανισμούς προσκείμενους στην ίδια την Επιτροπή Ανταγωνισμού,αποπειράται κάτω από τον μανδύα ενός δήθεν.. αδύναμου και πτωχού πολίτη, να προκαλέσει σύγχυση σε καταστραμένους μικρομεσαίους με σκοπό αποκλειστικά να τους χρησιμοποιήσει για την εκπλήρωση των στόχων του.

Η μεθοδολογία αποπροσανατολισμού και απόπειρας καπελώματος των αγώνων του  Αντιμονοπωλιακου κινήματος που διεξάγονται συλλογικά και δημόσια τα τελευταία 5 χρόνια η οποία με τον τρόπο αυτό επιχειρείται, είναι ποιοτικά ακριβώς η ίδια που το καθεστώς κατά καιρούς χρησιμοποιεί μέσα απο τη λειτουργία ατόμων η κομματικών σχηματισμών για το καπέλωμα και τελική εξουδετέρωση κάθε κοινωνικού κινήματος που δεν ελέγχεται από αυτό.Η απάντηση του Αντιμονοπωλιακού κινήματος σε τέτοιες τεχνικές είναι ξεσκέπασμα, καταγγελία και συνέχιση του αγώνα.
 
Τον τελευταίο καιρό, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε για τυπικούς ή για ουσιαστικούς λόγους τέσσερις αποφάσεις:

1.         AUDATEX

2.         IRON TENCO  -υπόθεση χαλυβουργίας

3.         ODEON

4.         Ο.Λ.Π.

Η ακυρώσεις αυτές ήταν για τους γνωρίζοντες αναμενόμενες.Ηταν και εξακολουθεί να είναι τέτοια η δομή εσωτερικής λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να μπορεί χωρίς τον κίνδυνο υπερβολής να χαρακτηριστεί σαν κράτος εν κράτει.Οι πολλαπλές λειτουργίες αυθαιρεσίας μέσα στο κτήριο της οδού Πατησίων και Κότσικα είχαν επανειλημένα καταγγελθεί τα τελευταία χρόνια από αυτό το βήμα.Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης γνώριζε επακριβώς την κατάσταση και φυσικά ουδέν έπρατε.

Η ανοχή στον ασφυκτικό έλεγχο της Επιτροπής από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έφερε τώρα τους πρώτους ορατούς καρπούς.Οι αποφάσεις αυτές σημαίνουν ακύρωση της όποιας λειτουργίας της Αρχής αυτής.Αποτελούν την ταφόπλακα σε κάθε έννοια σοβαρότητας και κύρους που θα έπρεπε να την συνοδεύει.Επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον χαρακτηρισμό της σαν της πλέον αναξιόπιστης Αντιμονοπωλιακής Αρχής στον κόσμο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επιχειρεί τον καιρό αυτό μια αναδιάρθρωση του χώρου αυτού.Η κατεύθυνση που ακολουθεί αυτός και η κυβέρνηση είναι κατα την άποψη του STOPCARTEL τελείως λανθασμένη και σίγουρα θα αποδειχτεί αναποτελεσματική.Γιατί απλά δεν ανατρέπει ριζικά τον έλεγχο της λειτουργίας της.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα είναι δραματικές.Οι πολίτες είναι οργισμένοι και απαιτούν άμεσο έλεγχο της ασυδοσίας των τραπεζιτών,μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων που εξακολουθούν άπληστα να ληστεύουν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη τους.

Η λειτουργία της Μεγάλης Γνωστής Άγνωστης Αρχής στη φάση αυτή μπορεί να αλλάξει δραματικά τα πράγματα, να εξαρθρώσει αποφασιστικά τα μεγάλα καρτέλ και να προσφέρει άμεση και πραγματική οικονομική ανακούφηση στους πολίτες με την πτώση των τιμών προιόντων και υπηρεσιών ενισχύοντας πάλι τα αποδεκατισμένα από το μνημόνιο εισοδήματά τους..Τη λειτουργία αυτή δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να εξασφαλίσει η σημερινή συγκρότηση και δομή της.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να τολμήσουν να προσφέρουν,όσο είναι καιρός, την καλύτερη υπηρεσία πρός την κοινωνία με το να αναθέσουν άμεσα τη λειτουργία του κεντρικού αυτού οργάνου ελέγχου της οικονομίας στούς ίδιους τους πολίτες, όπως αυτοί για την ώρα εκφράζονται από τις ενώσεις καταναλωτών και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Δεν θά είναι απλά ένα μήνυμα πρός τους οικονομικά ισχυρούς ότι τα ψέματα τελείωσαν γι αυτούς και ότι οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.Δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα ελπίδας ότι τα πράγματα θα αντιστραφούν.Θα είναι η αρχή της λύτρωσης και της απελευθέρωσης για όλους, ακόμα και για τους ίδιους.

Η άμεση αποδοχή από τους πολιτικούς και υλοποίηση της πρότασης αυτής με τη μορφή του επείγοντος,θα είναι πιθανόν και η τελευταία ευκαιρία ειρηνικής ανατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου