Welcome

mpefko-gaia

Καλώς ήρθατε
Διαδώστε το:
http://mpefkogaia.blogspot.com/

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Mehmet Ali Birand,μια φωνή της σύνεσης απ' την απέναντι όχθη

Δεν εχουμε σώβρακα, αλλα... αεροπλάνα, του Mehmet Ali Birand

Printer-friendly versionSend to friend

Το πόσο κοστίζει σε Ελλάδα και Τουρκία η "φαινομενική¨ τους αντιπαράθεση , τη στιγμή μάλιστα που οι οικονομίες και των δύο χωρών έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση, σχολιάζει ο Mehmet Ali Birand σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Posta με τίτλο «Δεν έχουμε σώβρακο και στο Αιγαίο απογειώνουμε αεροσκάφη, οι πτήσεις των οποίων στοιχίζουν 10.000 ευρώ την ώρα».

Εδώ και χρόνια το αναφέρω, η οικονομική κατάσταση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας, είναι ολοφάνερη. Παρόλα αυτά, στο Αιγαίο, μόνο και μόνο για επίδειξη, απογειώνουμε αεροσκάφη, των οποίων η κάθε ώρα πτήσης μας στοιχίζει 10.000 ευρώ. 

Κυρίως δε αυτή την ώρα, όπου από οικονομικής άποψης η Ελλάδα βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση και που, για να μην βουλιάξει, καταφεύγει σε απίστευτα νέα δάνεια. Δηλαδή, δεν έχει σώβρακο. Όμως, προκειμένου να προβεί σε επίδειξη σημαίας στους αιθέρες του Αιγαίου, αλλά και για να συντηρήσει την αντιδικία των 10 – 6 μιλίων στον εναέριο χώρο, απογειώνει αεροσκάφη F-16. 

Οι δύο χώρες θα μπορούσαν με μια αμοιβαία συμφωνία να μειώσουν τις συμβολικές αυτές πτήσεις σε μία το μήνα ή ακόμη σε μία ετησίως. Άλλωστε, αιτία των πτήσεων αυτών είναι ότι οι Έλληνες θέλουν να στείλουν το μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο «ο εναέριος χώρος μας στο Αιγαίο είναι 10 μίλια», ενώ η Τουρκία αντιτίθεται λέγοντας «όχι, ο δικός σας εναέριος χώρος είναι 6 μίλια».

Όμως, για κάτι τέτοιο μία πτήση θα ήταν υπεραρκετή. Έτσι, και οι δύο όχι μόνο δεν θα έχουν χάσει τίποτε, αλλά ούτε και θα φανεί ότι έχουν εγκαταλείψει την επίσημη στάση του. Έναντι αυτού, και οι δυο χώρες θα έχουν ένα μεγάλο οικονομικό όφελος αξίας εκατομμυρίων ευρώ. 

Το έχω διαβάσει και αλλού και χάρηκα, το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης αναφορικά με το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία. Μάλιστα, στην τελευταία εκδήλωσή τους για τα νησιά του Αιγαίου, όλα τα εμπορικά επιμελητήρια έλαβαν μια κοινή απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα επιμελητήρια της Ελλάδας ακριβώς τώρα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να δώσουν ένα τέλος στην ακριβή αυτή κωμωδία, η οποία εξελίσσεται στους αιθέρες της Θάλασσας του Αιγαίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου