Η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών της, δείχνει κουρασμένη και ηττημένη, έτοιμη να παραιτηθεί . Και είναι λογικό οι πολίτες να αντιδρούν στις συνεχείς φοροεπιδρομές, να απογοητεύονται από την απουσία κάθε ελπίδας, να κουράζονται από τις συνεχείς διαφωνίες στην Ε.Ε. και τις ανεπάρκειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Η κρίση όμως είναι τόσο μεγάλη, που χρειάζεται να βάλουν πλάτη όσοι ακόμα μπορούν.
Αντ’ αυτού οι πλουσιότεροι έχουν βγάλει την ουρά τους έξω, όπως και τα κεφάλαιά τους, και οι φοροφυγάδες μένουν ασύλληπτοι. Η λεγομένη αστική τάξη στην Ελλάδα, οι μεταπράτες , οι κάθε λογής προμηθευτές του δημοσίου, ο αποκαλούμενος επιχειρηματικός κόσμος -που επί χρόνια με τη βοήθεια του κράτους πλούτιζε- αντί να συμπεριφερθεί, όπως έκαναν οι βιομήχανοι και οι κεφαλαιούχοι στην Ιταλία και τη Γαλλία, και να βοηθήσει έμπρακτα την εθνική οικονομία, είτε αγοράζοντας ομολόγα, είτε πληρώνοντας αυξημένους φόρους, κρύφτηκε, σταμάτησε τις επενδύσεις, άρχισε τις απολύσεις και έβγαλε νωρίς τα λεφτά του έξω.
Τους… «έκραξαν» οι Γερμανοί
Η αρνητική συμπεριφορά της ανώτερης οικονομικά τάξης στην Ελλάδα προκάλεσε προβληματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερωτήματα και συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάγκασε τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων να στιγματίσει αυτό το φαινόμενο και να παροτρύνει τους Έλληνες βιομηχάνους να επιδείξουν περισσότερο πατριωτισμό.
Εκεί φτάσαμε, ο κ. Χανς Πέτερ Κάιτελ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Βιομήχανων να λέει «...εμείς είμαστε έτοιμοι, αλλά ζητάμε και από τους Έλληνες συναδέλφους να συμπεριφερθούν ως πατριώτες. ...Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα μπει επικεφαλής στην Ελλάδα, όταν οι Έλληνες επενδυτές -ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση- εγκαταλείπουν τη χώρα...».
Τη χώρα την έχουν εγκαταλείψει εδώ και τρία χρόνια. Πρώτοι από όλους διαπίστωσαν την επερχόμενη κρίση και επεχείρησαν να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους. Έτσι άρχισε η φυγή των κεφαλαίων από την Ελλάδα, για να ακολουθήσει το μαύρο χρήμα. Το χρήμα που ποτέ δεν δηλώνεται στη χώρα και δεν φορολογείται, γιατί είναι γνωστό πως η Ελλάδα υφίσταται και τη «ληστρική» συμπεριφορά των φοροφυγάδων.
Έτσι κλέβουν τους συνταξιούχους οι φοροφυγάδες
Μόνο 25.000 Έλληνες κάνουν δήλωση εισοδήματος άνω των 100.000 και μόνο 160.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα πάνω των 50.000 ευρώ, δηλαδή 3.500 ευρώ μεικτά τον μήνα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η παραοικονομία βρίσκεται μεταξύ του 30-40% της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, εάν το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται ετησίως στα 220 δισεκατομμύρια ευρώ, η παραοικονομία αγγίζει στα 65-90 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εάν αυτό το πόσο φορολογείτο με 10% θα είχαμε κάθε χρόνο έσοδα 6,5 -9 δισεκατομμύρια και κάνεις δεν θα έκοβε τις συντάξεις και δεν θα απέλυε στο δημόσιο. Από αυτά τα μεγέθη μπορεί να αντιληφτεί κάνεις το μέγεθος και της οικονομίας μας, αλλά και το μέγεθος της κλεψιάς. Και το καταγράφω αυτό με τέτοιους χαρακτηρισμούς, γιατί αυτή την απώλεια εθνικού εισοδήματος καλούνται να την καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Με αυτό τον τρόπο οι φοροφυγάδες κλέβουν από το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που φορολογούνται στην πηγή.
Ας ξυπνήσουμε όλοι μαζί
Έχουμε μια ανεπαρκή κυβέρνηση με ανίκανους υπουργούς, που δεν μπορούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, για το οποίο έχουν δεσμευτεί, και καταφεύγουν στη φοροεπιδρομή. Μια αντιπολίτευση, που πιστεύει πως διαθέτει το αλάθητο του Πάπα και πως οι δικές της προτάσεις θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, απορρίπτοντας συλλήβδην ό,τι λέει ΔΝΤ, Ε.Ε. και όλη η οικονομική ελίτ του κόσμου. Επιχειρηματίες, που το έσκασαν από τη χώρα, επαγγελματίες που εξακολουθούν να μην πληρώνουν τους φόρους τους και υπάλληλους των ΔΕΚΟ, που δεν έχουν αντιληφθεί το βάθος της κρίσης.
Οι εταίροι μας διαπιστώνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα παρακμιακό πολιτικό σύστημα, βασική αρχή του οποίου είναι ότι το κράτος πρέπει δίνει παροχές σε όλους, αλλά κανείς δεν πρέπει να πληρώνει τους φόρους του, γι’ αυτό σκέπτονται την τοποθέτηση επίτροπου, χωρίς την υπογραφή του οποίου καμία δαπάνη δεν θα ισχύει.
Πριν φτάσουμε σ’ αυτό το έσχατο σημείο για την εθνική μας αξιοπρέπεια, ας ξυπνήσουμε όλοι για να ανασυγκροτηθούμε και να σκεφτούμε, όχι με το συναίσθημα, αλλά με τη λογική. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα ισχύει απόλυτα για την Ελλάδα εκείνο που είχε πει ο Τζων Κένεντυ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με λίγα λόγια, μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει πια το κράτος για σας, αλλά τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για την Ελλάδα και για τα παιδιά μας.
Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου