Από 1-1-2011 όλη η χώρα αποκτά νέα δομή και οργάνωση. Η διοικητική αυτή μεταρρύθμιση, που προβλέπεται από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (Νόμος 3852/αρ. φυλ. 87/7 Ιουνίου 2010), αλλάζει τα πάντα όσον αφορά στους Δήμους και στις Νομαρχίες. Καταργεί όλες τις Νομαρχίες και συγκροτεί 13 Περιφέρειες τους δε Δήμους μειώνει στο 1/3.
Αυτοί όμως, που αποφάσισαν γι’ αυτές τις μειώσεις, δεν μείωσαν ούτε κατά μία τις έδρες των βουλευτών, που εξακολουθούν να παραμένουν 300, ούτε βεβαίως τον αριθμό των μελών της Κυβέρνησης, που παραμένει πολυπληθέστατη.
Η μεταρρύθμιση αυτή ίσως να ήταν απαραίτητη, θα έπρεπε όμως να συνοδεύεται από τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης.
Δυστυχώς όμως και έτσι γίνεται βεβιασμένα, πρόχειρα και χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Πολύ λίγο χρόνο πριν από τις εκλογές και υπάρχουν πολλές ασάφειες, εκκρεμότητες και πολλά κενά.
Οι πολίτες είναι τελείως ανενημέρωτοι για το υπόψη θέμα και θα έπρεπε ο Δήμος να είχε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για την ενημέρωσή τους.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την περιοχή μας.
Καταργείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής (δεν θα εκλέγεται Νομάρχης) και συγκροτείται η περιφέρεια Αττικής (θα εκλέγεται Περιφερειάρχης), η οποία περιλαμβάνει ολόκληρο τον Νομό Αττικής και έχει έδρα την Αθήνα (άρθρο 3, παραγ. 3θ). Εκτός όμως από τον Περιφερειάρχη Αττικής θα εκλέγεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτ. Αττικής ( μία από τις οκτώ (8) περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής ).
Συνιστάται ο Δήμος Μεγαρέων με έδρα τα Μέγαρα αποτελούμενος από τους Δήμους Μεγαρέων και Νέας Περάμου, οι οποίοι καταργούνται (άρθρο 1, παραγρ. 5.4.3) και αποτελούν πλέον τις δημοτικές κοινότητες του νέου Δήμου (άρθρο 2, παραγρ. 2).
Οι έδρες του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι τριάντα τρείς ( 33 ). Απ’ αυτές οι 26 θα καταληφθούν από Μεγαρίτες υποψηφίους και οι 7 από Νεοπεραμιώτες.
Παράλληλα θα λειτουργούν και δύο τοπικά συμβούλια, τα οποία θα συνεδριάζουν ξεχωριστά. Της δημοτικής κοινότητας Μεγαρέων αποτελούμενο από 11 μέλη και της δημοτικής κοινότητας Νέας Περάμου αποτελούμενο από 5 μέλη.
Οι δύο δημοτικές κοινότητες θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι κύριες αρμοδιότητες, με βάση το νόμο, έχουν σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων και λαϊκών αγορών. Επίσης θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις ή να εκφράζουν απόψεις για πλήθος θεμάτων, που αφορούν στο Δήμο.
Ο ενοποιημένος πλέον Δήμος Μεγαρέων (Μέγαρα και Νέα Πέραμος) θα διοικείται από τα εξής όργανα:
- Δημοτικό Συμβούλιο
- Οικονομική Επιτροπή
- Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
- Εκτελεστική Επιτροπή
- Δήμαρχο
Τα όργανα της Δημοτικής Κοινότητας είναι:
Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας
Πρόεδρος Συμβουλίου
Ο Δήμαρχος δύναται, να ορίσει μέχρι πέντε (5) Αντιδημάρχους θεματικούς ή τοπικούς.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου 2010. Η διάρκεια θητείας της δημοτικής αρχής, που θα εκλεγεί, θα είναι από 1 Ιαν. 20011 μέχρι 31 Αυγ. 2014. Οι επόμενες θα διεξάγονται ταυτόχρονα πάντοτε με τις ευρωεκλογές. Δηλαδή τον Ιούνιο του 2014 και στη συνέχεια κάθε 5 χρόνια (άρθρο 9) και η θητεία θα ξεκινά από 1 Σεπτεμβρίου.
Ο κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να βάλει μέχρι τρεις (3) σταυρούς σε υποψήφιους δημ. Συμβούλους της πόλης του και ένα (1) σταυρό σε υποψήφιο της άλλης πόλης. Επίσης θα μπορεί να βάλει μέχρι δύο (2) σταυρούς σε υποψηφίους για το τοπικό συμβούλιο της πόλης του.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι, όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκ. 1992.
Επίσης, με βάση το άρθρο 16, αναστέλλεται η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας του Δημάρχου. Δηλαδή ο Δήμαρχος απαγορεύεται να ασκεί το οποιοδήποτε επάγγελμα.
Επειδή με την ενοποίηση των δύο Δήμων διαφοροποιείται το εκλογικό σώμα, είναι χρήσιμο να δοθούν μερικά στατιστικά στοιχεία.
Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της Ν. Περάμου είναι 6.000 περίπου (των Μεγάρων 22.000 περίπου).
Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 τα κόμματα στη Νέα Πέραμο έλαβαν: ΠΑΣΟΚ 42%, ΝΔ 35%, ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 6,5%, ΣΥΡΙΖΑ 5,5%.
Ο κ. Φωτίου εκλέχτηκε Δήμαρχος Νέας Περάμου με 2.695 ψήφους υποστηριζόμενος από το ΛΑΟΣ, το ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας στο ψηφοδέλτιό του αρκετά στελέχη της ΝΔ. Είναι αυτονόητο, πως τα παραπάνω κόμματα και στελέχη, δεν θα τον ακολουθήσουν, αφού προσχώρησε στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά απ’ ό, τι φαίνεται δεν θα τον ακολουθήσουν και αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του ψηφοδελτίου του, που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ (π. Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου, π. Αντιδήμαρχοι, κλπ.).
Δηλαδή, και με άλλα λόγια, ο κ. Φωτίου πηγαίνει προς τον κ. Στρατιώτη σχεδόν μόνος του, χωρίς τα στελέχη που του έδιναν δύναμη και του μάζευαν ψήφους. Σαν την πολύφερνη νύφη, η οποία τελικά δεν έχει προίκα.
Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Σημ. δική μου.Από εσφαλμένη πληροφόρηση στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Σ. Φωτίου ήταν κοινός υποψήφιος του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα εντελώς αδιανόητο.Η αλήθεια είναι ότι ο ως άνω υποψήφιος ήταν ανεξάρτητος προερχόμενος απ' το ΠΑΣΟΚ ( άσχετα πως κατάντησε ), υποστηριζόμενος απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου