Κυριακή 28 Μαρτίου 2010
Ξανασχεδιάζεται ο «χάρτης» με τα στρατόπεδα
«Καλλικράτη» στον Στρατό Ξηράς σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πρόθεση είναι να αλλάξει ο «χάρτης» της κατανομής των δυνάμεων στη χώρα και, συνακόλουθα, ο χάρτης των στρατοπέδων που βρίσκονται διάσπαρτα σε βαθμό τέτοιο, ώστε να καθίσταται η λειτουργία του Στρατού μειωμένης αποτελεσματικότητας, ιδιαίτερα δαπανηρή και με απόκλιση από τους σύγχρονους αμυντικούς προσανατολισμούς. Τα στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς είναι συνολικά 874. Από αυτά, τα 542 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, τα 127 στα νησιά, τα 151 σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα και τα 54 στη Θράκη.
Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και μόνο η γεωγραφική κατανομή δείχνει ότι ο Στρατός έχει «ξεχαστεί» σε ένα σχεδιασμό που έγινε με βάση τις αμυντικές ανάγκες και προτεραιότητες που είχαν τεθεί δεκαετίες πριν.
Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ζητηθεί από τα Επιτελεία των τριών Όπλων να μελετηθεί το θέμα και να γίνουν προτάσεις για το ποιες μονάδες θα μπορούσαν να συγχωνευθούν, ποιες να μετακινηθούν, ποιες να καταργηθούν εντελώς. Βεβαίως, οι αλλαγές αφορούν κυρίως τον Στρατό Ξηράς, καθώς σε Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό η κατάσταση είναι περισσότερο ελεγχόμενη, με εξαίρεση ορισμένα στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο εξυπηρέτησης τοπικισμών και εξακολουθούν να λειτουργούν, με μικρό αριθμό δυνάμεων.
Οι πρώτες εισηγήσεις που ήρθαν ως απάντηση θεωρούνται από την πολιτική ηγεσία «μη αποδεκτές», καθώς, στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα, οι επιτροπές που τις υπέβαλαν περιορίστηκαν στις μικρότερες δυνατές αλλαγές, προτείνοντας, σε πολλές περιπτώσεις... μετονομασίες, για να φανεί ότι γίνεται κάποια αλλαγή. Έτσι, τους ζητήθηκε να δουν το θέμα ξανά, αυτή τη φορά μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια που τους δόθηκαν.
Στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για συντεχνιακή λογική, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι ένστολοι ανθίστανται στις αλλαγές, διότι μέσα από αυτές θα χαθούν μια σειρά από θέσεις αξιωματικών – διοικητών και τα συνακόλουθα προνόμια. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή ο Στρατός Ξηράς έχει περίπου 55 διοικήσεις, όσες και ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ενδεικτικό της οικονομικής «αιμορραγίας», που συνεπάγεται η παράταση λειτουργίας εκατοντάδων μικρής δυναμικότητας στρατοπέδων, είναι το στοιχείο ότι η Ελλάδα διαθέτει το 74% των αμυντικών δαπανών για λειτουργικές ανάγκες και είναι η χώρα με την υψηλότερη αναλογία εντός του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, κατέχει την τελευταία θέση στις τάξεις της Συμμαχίας σε δαπάνες για υποδομή, στοιχείο που δείχνει ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν ανανεώνονται.
Μεταξύ των άλλων στοιχείων που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι μέρος της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων να χρηματοδοτηθεί από πώληση χώρων στρατοπέδων που είτε είναι ήδη κλειστά, είτε θα κλείσουν με τη νέα δομή. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει στη Μεγάλη Βρετανία. Υπάρχει ο προσανατολισμός κάποιοι χώροι να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις στρατοπέδων που λειτουργούν μέσα σε πόλεις, ωστόσο γίνεται μια αξιολόγηση σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν κάποιες εκτάσεις να αξιοποιηθούν οικονομικά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου