Welcome

mpefko-gaia

Καλώς ήρθατε
Διαδώστε το:
http://mpefkogaia.blogspot.com/

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011


αν ρωτάτε για μένα...

" Αν ρωτάτε για μένα,
συνεχίζω να έχω
μια μεγάλη περιέργεια για τη ζωή.
Συνεχίζω ακόμη να κοιτάζω
ένα σύννεφο,
να κοιτάζω τη θάλασσα.
Θα μου άρεσε
να μπορέσω να αφηγηθώ τον άνεμο.
Αλλά είναι δύσκολο. "

Gian Maria Volonte

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011


ο γελοίος, ο χυδαίος και ο ψευταράς

Οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη με Βόμβες - Νόμπελ - Ειρήνης - ο - Ομπάμιας όχι μόνον ελέγχονται, αλλά συνελήφθησαν

και παραπέμπονται με την κατηγορία της «εχθροπάθειας», όπως προβλέπει ο νόμος Καστανίδη - Γκεϋσώ για όσους γουστάρει...

...και πάντα για ανθρωπιστικούς λόγους.
Κατηγορούσε ο κυρ φον Καρατζαφέρης τον Γιωργάκη ότι το ονοματάκι του φιγουράρει στο Ιδρυμα Καντάφι,
έφριξε ο Γιωργάκης -«ποιος Θανάσης;», εγώ προσέχω πού βάζω την υπογραφή μου! μόνον στο Μνημόνιο και για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ της μαμάς!
Ξεκάθαρα πράγματα και κάθε κατεργάρης αμελλητί στη Βουλή (που τώρα θα ψάχνει να βρει αν γέρνει ο Ακης).
Ομως, ο άτεγκτος φον Κωλοτούμπεν όστις έψεγε τον Πρωθυπουργό για τις σχέσεις του με τον δικτάτορα, ο ίδιος υμνούσε τον Καντάφι συχνοπολλάκις με τα ίδια ζήτω που υμνεί
την «Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών»
τη Χρυσή Αυγή
την κυβέρνηση που «θα ορκίσει στην Αγια-Σοφιά» (ο γελοίος)
και τον κυρ Πάγκαλο.
Τα αισθήματα μεταξύ τους είναι προφανώς αμοιβαία, αλλά ο κύριος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παραλείπει να τα εκφράζει και απ' το Κοινοβούλιο, όταν βρίσκει τον κ. Κωλοτούμπεν σοβαρό συνομιλητή και τις προτάσεις του ενδιαφέρουσες. Χρήσιμες.
Τοιούτους έχομεν αρχιερείς!
ωσάν την τριανδρία Παπανδρέου -Πάγκαλου- Καρατζαφέρη. Το τρίο Στούτζες.
*****
Ο τρίτος, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ (που του φουσκώνει τα ποσοστά -και τα μυαλά- ο μαθητής του κ. Βερέμη στην Ιστορία β' δημοτικού -να 'τανε το '21- κ. Γ. Αλαφούζος) μόλις προχθές ομολόγησε ότι ηχογραφεί τους συνομιλητές του σαν ένας κοινός κοριός.
..................................
Ο δεύτερος, ο κ. Πάγκαλος, να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ως υποψήφιο δολοφόνο με την ίδια απίστευτη ευκολία που κατηγορεί (διότι συνεχίζει να κατηγορεί) τους μισούς Ελληνες για «κοπρίτες» και τους άλλους μισούς για ψηφοφόρους του... ΠΑΣΟΚ!
Ο άνθρωπος του οποίου οι αμετροέπειες και ο κυνισμός δεν έχουν τέλος, ο ίδιος που έβριζε τον Παπανδρέου και τώρα όταν ομιλεί ως Αντιπρόεδρός του, ομιλεί ο Πρόεδρός του...
...υβρίζων εαυτόν.
Διότι, όταν ομιλεί ο Πάγκαλος, ο Παπανδρέου πτύει το πρόσωπό του.
Αλλά δεν ιδρώνει από τέτοια το αυτί του πρώτου μεταξύ των ομοίων του, Γιωργάκη. Η δουλειά του να γίνεται. Μήπως ο ίδιος δεν ψεύδεται; μήπως ο ίδιος δεν εξαπατά; μήπως δεν είναι και ο ίδιος ψοφοδεής, ας πούμε για τις ΑΟΖ, όσον ψοφοδεής ήταν ο Αντιπρόεδρός του στην κρίση των Υμίων;
Τι κι αν έχει ξεπέσει η πολιτική ζωή του τόπου σε επίπεδο Καρατζαφέρη, τι κι αν οι αρχιερείς μας ιερουργούν πλέον σε χαμαιτυπείο,
η δουλειά να γίνεται!
Και προσοχή! τα κλεμμένα να τα «αγοράζουν» πάντα οι Γερμανοί. Αντί πινακίου φακής βεβαίως και, δεν μπορεί, κάπου μέσα στα ρημαγμένα ακίνητα του δημοσίου θα 'ναι κρυμμένες οι λίρες του μακαρίτη -τα εθνικά κληροδοτήματα. Οσο-όσο
στο σφυρί, α όλα κι όλα
μπορεί να μην υπάρχει συνέχεια στο έθνος των Ελλήνων, αλλά υπάρχει συνέχεια στο εθνικό χρέος.
Κι έτσι, ομού κι αντάμα οι εκσυγχρονιστές του Γιωργάκη και οι εθνικιστές του Καρατζαφύρερ κυβερνούν μαζί χέρι-χεράκι! σε ένα αποκρουστικό (όπως όσα λέει ο Πάγκαλος) γαϊτανάκι...
...με πρόθυμους να στροβιλίζονται γύρω τους κι άλλους, απ' αυτούς που «υμνούν της πατρίδας τον χαμό»...
Μια τριανδρία της ελεεινής μορφής την εποχή της τρόικας. Ο γελοίος, ο χυδαίος και ο ψευταράς...
******
Το παράδοξον δεν είναι ότι εθεάθη τουρκική κορβέτα στη λίμνη της Αγουλινίτσας -παρ' ότι η λίμνη αυτή έχει αποξηρανθεί από τριακονταετίας.
Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Δρούτσας έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στη λίμνη. Παρ' ότι η έρμη έχει αποξηρανθεί από τριακονταετίας...

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011


Να καταργηθούν τα πάσης φύσεως διόδια!

Από Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

H ετήσια τακτική Γεν. Συνέλευση των αντιπροσώπων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που συνήλθε την Κυριακή 20/3/11, αφού έλαβε υπ’ όψη παλιότερες αποφάσεις τόσο των Δ.Σ., όσο και Γενικών Συνελεύσεων, μετά από συζήτηση σχετικά με άλλα θέματα καθώς και για το ζήτημα Διοδίων πάσης φύσεως .Αποφασίζει.

Επαναβεβαιώνουμε απόφαση προηγούμενης Γ.Σ «Περί άρνησης καταβολής διοδίων και κάθε είδους τελών στις εθνικές οδούς» εξειδικεύοντας στις παρούσες συνθήκες (και για να ξεπεραστούν νομικές ή νομικίστικες ρήτρες) με την απαίτηση να καταργηθούν τα πάσης φύσεως διόδια. Κι αυτό διότι:
 Θεωρούμε ότι είναι...
 απαράδεκτα για τον Ελληνικό λαό στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, αλλά και διότι η καταβολή ληστρικών διοδίων στους εθνικούς δρόμους, τελών στις γέφυρες ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΙΟΥ, ΑΚΤΙΟΥ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ και ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, πλήττουν ιδιαίτερα τους χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες, που ζουν στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και σε άλλα αστικά κέντρα, αφού αντιμετωπίζουν άλλο ένα εμπόδιο στην επιθυμία τους να επισκέπτονται τα χωριά τους, τους συγγενείς, τις ρίζες τους. Συνέπεια είναι τα χωριά μας διαρκώς να μαραζώνουν, αφού αποδυναμώνεται και η προσπάθεια να κρατήσουν μια ανάσα ζωής χάρη στη στήριξη της αποδημίας.
 Επιπρόσθετα, τα προϊόντα της απομονωμένης Ηπείρου φτάνουν πιο ακριβά στις μεγάλες αγορές, πράγμα που μαζί με την όξυνση της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, των διοδίων και στην Εγνατία, επιτείνει την περιθωριοποίηση της πατρίδας μας.
 Προτείνουμε τη γνωστοποίησης της θέσης μας αυτής σε όλους τους φορείς της Ηπειρωτικής αποδημίας για περαιτέρω συντονισμό έτσι ώστε να ενδώσει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι διαχειριστές – εισπράκτορες διοδίων για την κατάργησή τους. Η αγωνιστική αυτή δράση μας πρέπει να έχει αποφασιστικότητα, μαζικότητα και συνέχεια.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ-ΦΕΡΕΤΡΟ;
Τουλάχιστον 10 σημεία, στο εθνικό οδικό δίκτυο χαρακτηρίζονται ως "υψηλού κινδύνου", βάσει του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων εντός του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα εξής σημεία:



* Εθνική Οδός Μουδανιών – Κασσάνδρειας – Ποτίδαιας (καθ΄ όλη τη διαδρομή)

* Εθνική Οδός Τρικάλων – Καλαμπάκας (καθ΄ όλη τη διαδρομή)

* Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 183ο χιλιόμετρο – 196ο χιλιόμετρο μεταξύ των περιοχών Παναγιά – Χάνι Τερόβου)

* Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 119ο χιλιόμετρο – 127ο χιλιόμετρο, περιοχή Μενιδίου)

* Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 6ο – 10ο χιλιόμετρο, περιοχή Αντιρρίου)

* Εθνική Οδός Αθηνών – Πατρών (από το 188ο χιλιόμετρο – 205ο χιλιόμετρο, από τη περιοχή Λαμπίρι έως το Ρίο)

* Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης (από το 216ο χιλιόμετρο – 260ο χιλιόμετρο, στη περιοχή Λαμίας)

* Εθνική Οδός Πύργου – Κυπαρισσίας (στο 57ο χιλιόμετρο, περιοχή Ζαχάρω – Καλόνερο)

* Εθνική Οδός Τρίπολης – Καλαμάτας (από το 152ο – 157ο χιλιόμετρο, περιοχή Τσακώνα)

* Εθνική Οδός Χανίων – Ηρακλείου – Σητείας (από το 21ο – 31ο, στο 99ο, στο 115ο και στο 121ο χιλιόμετρο)

THEBEST.GR

ΠΡΕΖΑ TV

Κεφαλή......αριστεράαααα !!!!


OI ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ - Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 Αποστρέφοντας το πρόσωπο τους απο τους επισήμους και γυρίζοντας το αριστερά προς το άγαλμα του Μιαούλη, οι μαθητές της Σύρου έδωσαν τη δικιά τους απάντηση στα κανάλια της Αθήνας, στο κύριο Ρήγα και τα πράσινα παπαγαλάκια. Το ζεστό χειροκρότημα των γονιών τους τους δικαίωσε!! Μετά το τέλος της παρέλασης, παρέλασαν με μαύρα ρουχα και φιμωμένα στόματα οι μαθητές των δύο λυκείων που συγχωνεύονται. 
Ακολούθησε διαμαρτυρία στα σκαλιά του Δημαρχείου και πορεία, πάντα κάτω απο το χειροκρότημα του κόσμου. 
 H πορεία απο όπου περνούσε εισέπρατε ζεστό χειροκρότημα και πολλοί ενσωματώθηκαν στην πορεία που κατέληξε στο .Α.Τ. οπου οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση των ΜΑΤ κατα  την επίσκεψη Παπανδρέου. 

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011


Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος


Ψηφίσματα Γενικής Συνέλευσης της ΠΣΕ

 Στις 20 Μαρτίου 2011 η Γενική Συνέλευση της ΠΣΕ ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:
1. Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Λιβύη, καθώς και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας μας στην επαίσχυντη αυτή πράξη και πρακτική, που κύριο στόχο έχουν την καταλήστευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας αυτής για λογαριασμό των ισχυρών της γης και σε καμιά περίπτωση την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
2. Πιστεύουμε ότι ο Λιβυκός λαός μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει και να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους «σωτήρες». Ωστόσο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πρακτική εξόντωσης των αντιφρονούντων από τον κυβερνήτη Καντάφι την οποία και καταδικάζουμε.
3. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική αυτή επέμβαση στην Λιβύη, την απαγόρευση χρήσης και λειτουργίας των βάσεων στο Ακτιο Πρέβεζας, στη Σούδα της Κρήτης και όπου αλλού, καθώς και την χρήση του εναέριου, θαλάσσιου και χερσαίου χώρου της πατρίδας μας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την επίτευξη των άθλιων στόχων τους.
Η χώρα μας έχει οξυμμένα προβλήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί για να τα αντιμετωπίσει και δεν έχει κανέναν λόγω να συμμετέχει σε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς και πράξεις, εις βάρος άλλων κρατών και μάλιστα γειτονικών μας.

Η Γενική Συνέλευση της ΠΣΕ στην συνεδρίαση της , στις 20-03-2011, αποφάσισε ομόφωνα στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, για τη διέλευση του φυσικού αερίου στην Πέρδικα.
''Η απόφαση της ΔΕΠΑ για την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου και δημιουργία εργοστασίου συμπίεσης στην Πέρδικα Θεσπρωτίας έχει δημιουργήσει αναστάτωση και κοινωνική ανατάραξη στους κατοίκους των περιοχών Πέρδικας , Συβότων και Πάργας γιατί θεωρούν όχι αδικαιολόγητα , πως αν πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΔΕΠΑ ,αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη τουριστική υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής που είναι τουριστικά συνεχώς αναπτυσσόμενη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ,δεκαετίες τώρα αγωνίζεται για τη διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο,γιατί θεωρεί ότι είναι μία από τις βασικές υποδομές ανάπτυξής της , υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση και τον απαράβατο όρο, αφ΄ ενός μεν της μη όχλησης του περιβάλλοντος σε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές, αφ΄ ετέρου δε , τη διανομή και χρήση του αερίου στην Ήπειρο.
Η γενική συνέλευση συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και απαιτεί από την πολιτεία την άμεση αναθεώρηση του τόπου και του τρόπου διέλευσης του αγωγού ως και την εξεύρεση λύσεων που θα πληρούν τις δύο παραπάνω αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις της Π.Σ.Ε''. 



ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ- Η ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

  Την Κυριακή 27 Μαρτίου οι Επιτροπές Αγώνα  «Δεν Πληρώνω» ανοίγουν τα διόδια όλης της χώρας.
Η πανελλαδική αυτή κινητοποίηση έρχεται ως επιστέγασμα των καθημερινών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από το κίνημά μας. Χαρακτηριστικό του πολυμέτωπου και αδιάλλακτου αγώνα μας είναι οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, στα κεντρικά γραφεία της Τροχαίας Αττικής Οδού στην Παιανία,  στο ΚΑΤ ενάντια στα χαράτσια στην Υγεία, καθώς και η κοινή συνέλευση του κινήματός μας στην Κερατέα μαζί με το κίνημα ενάντια στα ΧΥΤΑ Κερατέας και Γραμματικού.
 Πρέπει να καταλάβουν οι κρατούντες ότι το κίνημα μας δεν αστειεύεται και δεν διαπραγματεύεται.
 Η τροχαία, που πληρώνεται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα να ενεργεί ως τσιράκι των μεγαλοεργολάβων γιατί μας εξοργίζει και η απάντηση μας θα είναι ηχηρή.
Το πολιτικό προσωπικό και οι κάθε είδους ορντινάντσα του κεφαλαίου καλό θα είναι να αρχίζουν να ετοιμάζουν βαλίτσες γιατί η ώρα που θα αρχίζουν να στοιβάζονται στα ελικόπτερα πλησιάζει.
Το κίνημα μας θα καταργήσει όλους τους άδικους νόμους και την αισχρή (ν)τροπολογια Ρέπα στην πράξη.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ- ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ- Η ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

   Για το πλήρες πρόγραμμα  του Πανελλαδικού Ανοίγματος της Κυριακής 27 Μαρτίου καθώς και όλων των λοιπών δράσεων και συνελεύσεων των επιτροπών αγώνα «Δεν Πληρώνω» μπορείτε να επισκέπτεσθε το www.oxidiodia.gr 

Ο «ΦΑΝΕΡΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ… ΞΕΣΗΚΩΜΟ



Χάρη στον πασίγνωστο πίνακα του Νικολάου Γύζη, που φιλοτεχνήθηκε το 1886, πέρασε στη συλλογική συνείδηση ο όρος «Κρυφό σχολειό». Στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα κατασκευάστηκαν, λένε σήμερα οι ιστορικοί, οι «μύθοι» για την ικανότητα των Ελλήνων να αντιστέκονται στους Οθωμανούς και να βρίσκουν διαύλους διάσωσης της ελληνικής ταυτότητας. Τότε διαδόθηκε και εδραιώθηκε η άποψη ότι η Εκκλησία λειτούργησε κρυφά ελληνικά σχολειά κάτω από τη μύτη των Τούρκων. Μύθος που συντηρείται και σήμερα με «Κρυφά σχολειά»-μουσεία σε όλη την Ελλάδα: στην Πεντέλη, στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και, επάνω, σε κρύπτη της Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού, στην Κορινθία
Το ελληνικό σχολειό επί Τουρκοκρατίας όχι μόνο δεν ήταν κρυφό αλλά και οδήγησε, μέσω του εκσυγχρονισμού του, στην Επανάσταση του ΄21, υποστηρίζουν ιστορικοί που αναλύουν στα «ΝΕΑ» παρανοήσεις και πραγματικότητες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας
«Τα ελληνικά διδάσκονταν ελεύθερα επί Τουρκοκρατίας ήδη από τον 14ο αιώνα, οπότε οι Τούρκοι άρχισαν να ελέγχουν περιοχές με χριστιανικούς πληθυσμούς», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξης Πολίτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Άρα δεν υπήρχε «κρυφό σχολειό», αλλά… φανερό.

«Οι Τούρκοι, έχοντας οι ίδιοι ένα γραπτό ιερό κείμενο, το Κοράνι, ήξεραν καλά ότι χωρίς ιερά βιβλία δεν υπάρχει χριστιανική εκκλησία. Και γνωρίζουμε ότι αναγνώριζαν τον χριστιανισμό, όπως και τον εβραϊσμό ως θρησκεία κατώτερη μεν της μουσουλμανικής, αλλά νόμιμη. Άδεια απαιτείτο μόνο για την ανέγερση καινούργιων ναών και αυτό, μάλλον, για λόγους φορολόγησης. Δεν ξέρουμε περίπτωση που να μη δόθηκε αυτή η άδεια. Αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι δεν υπήρχε χωριό από τα βάθη της Ασίας έως τα Βαλκάνια, στο οποίο να μη βρίσκεται έστω ένας εγγράμματος άνθρωπος, ο παπάς, που να μπορεί να διαβάσει το Ευαγγέλιο και τα βιβλία της θείας λειτουργίας», υποστηρίζει ο Αλέξης Πολίτης.

Ως προς τη διδασκαλία των ελληνικών, «δεν υπάρχει ούτε μία μαρτυρία που να λέει ότι εμποδιζόταν. Για την πρώιμη οθωμανική περίοδο ξέρουμε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που γνώριζαν γράμματα. Αυτοί κάπου θα τα είχαν διδαχθεί. Και το ότι δεν διασώζονται πολλές πρώιμες πηγές οφείλεται στον τρόπο που οι άνθρωποι σημείωναν στα λεγόμενα παράφυλλα, δηλαδή στα άγραφα λευκά φύλλα των βιβλίων και σε οποιοδήποτε σημείο τους υπήρχε ελεύθερος χώρος όσα ήθελαν να διατηρήσουν στη μνήμη τους. Μπλοκάκι δεν υπήρχε. Τα παλιά βιβλία (κυρίως ευαγγέλια και λειτουργικά κείμενα) όμως φθείρονταν και αντικαθίσταντο. Και έτσι χάνονταν πολλές πληροφορίες για τη ζωή τους».

Από μια εποχή και πέρα υπάρχουν, συνεχίζει ο Αλέξης Πολίτης, «ατελείωτες μαρτυρίες για σχολεία και πληρωμές δασκάλων από την κοινότητα. Και καμία ότι κάποιος εμποδίστηκε να μάθει ελληνικά. Ειδικά από τα μέσα του 18ου αιώνα έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των σχολείων. Είναι πολλά τα σχολεία που μνημονεύονται. Αντίθετα, πουθενά δεν μνημονεύεται ότι ένας παπάς διδάσκει κρυφά στο σπίτι του.

Στο Λεξικό του Γεώργιου Κωνσταντίνου (α΄ έκδοση 1757, αναφέρεται η ύπαρξη 35 ανώτερων σχολείων σε 29 πόλεις, κάτι ανάλογο των σημερινών γυμνασίων, όπου δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι του ενός δάσκαλοι. Για το Αϊβαλί ή Κυδωνίες έχουμε και τα σχέδια του σχολείου (1817) με αίθουσα διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, δωμάτια για τους οικοτρόφους και παρεκκλήσι. Γιατί, βέβαια, η εκ παίδευση ήταν στενά συνδεδεμένη με τη θρησκευτική ζωή. Μετά το 1800 στα Γιάννενα αναφέρονται τρία σχολεία. Σε Αϊβαλί, Χίο και Σμύρνη τα σχολεία, πάλι, δεν ελέγχονταν από την Εκκλησία. Οι πλουσιότεροι του τόπου έφτιαχναν νέα σχολεία προκειμένου να εισαχθεί η νέα μόρφωση, κυρίως η πειραματική φυσική και τα μαθηματικά. Το 1820, πριν από την Επανάσταση, το Πατριαρχείο κατάφερε να τα διαλύσει (με διάφορους τρόπους: μετακαλούσε, ας πούμε, τους καθηγητές στην Κωνσταντινούπολη) γιατί διαφωνούσε με τους νεωτερισμούς των εκπαιδευτικών».

Με άλλα λόγια υπήρχαν σχολεία και δεν ήταν καθόλου κρυφά. «Ήταν στη μέση της Σμύρνης, στη μέση της Πόλης. Το 1758 χτίστηκε ένα τεράστιο κτίριο στον Άθω. Στο περίφημο στις μέρες μας Βατοπέδι. Ο Κ. Θ. Δημαράς πρόλαβε και φωτογράφισε τα ελάχιστα ερείπια που είχαν απομείνει το 1930. Λέγεται μάλιστα ότι ταξίδεψε στο Άγιον Όρος ως θεοσεβούμενος και επέστρεψε άθεος!».

«Κρίμας τα μαύρα τα παιδιά»
«Υπήρχαν πολλοί μορφωμένοι παπάδες. Οι περισσότεροι όμως, οι παπάδες στα χωριά δηλαδή, ήταν ανίκανοι να διδάξουν κάτι περισσότερο από γραφή και ανάγνωση. Γι΄ αυτό και ο Διαφωτισμός φτιάχνει δικά του σχολεία, στέλνοντας εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό με υποτροφία. Μέχρι το 1780, χονδρικά, η μόρφωση ήταν μια ανακύκλωση, σταθερά επαναλαμβανόμενη στον χρόνο. Οι μαθητές μάθαιναν να διαβάζουν, δεν έπαιρναν γνώσεις. Όπως τώρα μαθαίνει κάποιος αγγλικά, να ξέρουν απλώς τον κώδικα (γραπτής) επικοινωνίας».

Προς το τέλος του 18ου αιώνα, ένας πολύ σημαντικός εκπρόσωπος του Διαφωτισμού, ο Δημη τράκης Καταρτζής, έκανε τη θλιβερή διαπίστωση: «Άρα είναι πάλε για δάσκαλος, ότ΄ αυτό έμαθε κι άλλο δεν ξέρει, γιατί δεν έμαθε τίποτες στον κόσμο και στον τόπο που βρίσκεται, στον αιώνα και στον καιρό που ζει. Κρίμας τα μαύρα τα παιδιά». «Ο Κοραής πάλι, στα σύντομα απομνημονεύματά του, γράφει για τη μαθητεία του στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης τα ίδια περίπου χρόνια ότι “περισσότερο ξύλο έφαγε εκεί παρά γράμματα έμαθε”», παρατηρεί ο Αλέξης Πολίτης. «Με λίγα λόγια, για να παραφράσουμε και το γνωστό ποιηματάκι “Φεγγαράκι μου λαμπρό”, γράμματα μαθαίνανε, όχι όμως πράγματα. Αυτό άλλαξε μετά το 1780 γιατί οι έμποροι χρειάζονταν και άλλες γνώσεις. Έπρεπε να ξέρουν λ.χ. τι παράγει η Γαλλία και ποια προϊόντα είναι φτηνά στη Βιέννη. Το αίτημα είχε ωφελιμιστική βάση. Ταυτόχρονα όμως, επειδή κάθε έμπορος είχε έναν ανταποκριτή- συνήθως συγγενή του- στην Ευρώπη, προκειμένου να οργανώνει τη διακίνηση των προϊόντων, μαζί διακινούνταν και οι καινούργιες ιδέες. Και διαμορφώνονταν νέες απαιτήσεις: είτε πολιτικές (για δημιουργία δικού τους κράτους) είτε καθαρά κοινωνικές.

Κάπου εκεί, 1791, εκδίδεται και το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” του Ρήγα Βελεστινλή, μετάφραση (και παράφραση) γαλλικών διηγημάτων, που εισάγει το θέμα της ατομικής διασκέδασης. Έως τότε η διασκέδαση ήταν ομαδική υπόθεση, στα πανηγύρια. Από εκείνη την περίοδο και μετά, ένας γραμματικός – σήμερα θα λέγαμε κατώτερος υπάλληλοςμπορούσε πλέον να διαβάσει και τα λεγόμενα ερωτικά μυθιστορήματα. Αναζητούσε δηλαδή και τη διασκέδαση μέσα από τη μόρφωση. Η τεχνολογία των γραμμάτων τού έδινε πρόσβαση σε μια ζωή που δεν μπορούσε να ζήσει και που τη ζούσε μέσω της φαντασίας», εξηγεί ο καθηγητής.

«Η δημόσια ιστορία βρίσκεται σε καθυστέρηση»
«Η απόκλιση ανάμεσα στην επιστημονική και τη δημόσια ιστορία αποτελεί σοβαρό πολιτιστικό πρόβλημα για την Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. «Η δημόσια ιστορία κυριαρχείται από μύθους και αφηγήσεις φορτισμένες συναισθηματικά. Και την ώρα που η επιστημονική ιστορία γίνεται όλο και πιο σοβαρή, λύνει προβλήματα της εθνικής συγκρότησης, η δημόσια ιστορία- σχολικά εγχειρίδια, τηλεόραση, εκλαϊκευτικά βιβλία- αναπαράγει στερεότυπα, συνήθως μέσω ερασιτεχνών λογίων».

Οι ιστορικοί αισθάνονται πικρία γιατί ενώ παράγουν υπεύθυνο έργο, η γενική εικόνα που αναπαράγει η δημόσια ιστορία βρίσκεται σε καθυστέρηση. «Υπάρχουν δράσεις που βελτιώνουν την κατάσταση» λέει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος. «Παράδειγμα η έκδοση βιβλίων υψηλής εκλαΐκευσης που επιχειρείται στα «ΝΕΑ» (Ιστορική Βιβλιοθήκη). Ενώ έριξε στην αγορά έργα δύσκολα, γραμμένα επιστημονικά και κάπως βαριά, που δεν υπηρετούν τη λαϊκή μυθολογία, το εγχείρημα πέρασε με επιτυχία στο ευρύ κοινό».

Οι ιστορικοί επιμένουν:

● «Κρυφό σχολειό» δεν υπήρξε ποτέ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της οθωμανικής περιόδου δίδασκαν, πράγματι, παπάδες. Από τα τέλη του 18ου αιώνα αρχίζουν και διδάσκουν και μη ιερωμένοι- κάποιοι έμπαιναν στην τάξη με κοστούμι, άλλοι πετούσαν τα ράσα. Από το 1818 εφαρμόζεται η αλληλοδιδακτική μέθοδος- ο καλός μαθητής δίδασκε τους νεώτερους.

● Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν βρισκόταν στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου και δεν ευλόγησε λάβαρο. Βρισκόταν στην Πάτρα όπου, στην πλ.

Αγίου Γεωργίου (λέει ο Σπυρίδων Τρικούπης), «διέταξε και έστησαν σταυρόν».

● Ο ορισμός ως αφετηρία της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μέρος μιας αφήγησης που ενέχει από τη μεριά της Εκκλησίας τον συμβολισμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στην πραγματικότητα, όλο τον Μάρτιο οι ελληνοτουρκικές συγκρούσεις στην Πελοπόννησο ήταν καθημερινές.

● Στρατιωτικά, η Ελλάδα ηττήθηκε κατά κράτος. Στα τέλη του 1827 ο Ιμπραήμ ήλεγχε την Πελοπόννησο και ο Κιουταχής τη Στερεά. Ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν έδιωξε από την Πελοπόννησο τον Ιμπραήμ.
«Η Ελλάδα ήταν το Βιετνάμ των Ευρωπαίων»

«Η καλύτερη ζωή ζητάει και ελευθερίες», υπογραμμίζει ο Αλέξης Πολίτης. «Και πολιτικές ελευθερίες. Που αναζητήθηκαν, φυσιολογικά, στο ήδη υπάρχον κεφάλαιο του τόπου, δηλαδή τις αρχαιοελληνικές ρίζες. Όμως, στα χρόνια του Διαφωτισμού, και ιδίως τη Γαλλικής Επανάστασης, η αρχαία Ελλάδα ταυτιζόταν με την αρχαία Αθήνα, με τη Δημοκρατία (το ζήτημα των δούλων, βέβαια, ξεχνιόταν και τότε εύκολα). Η στροφή λοιπόν των Νεοελλήνων από το 1780, ακόμη περισσότερο από το 1800 προς την αρχαιότητα εμπεριείχε και μια δημοκρατική συνδήλωση. Από την άλλη, η σύνδεση των Νεοελλήνων με τους αρχαίους επέτρεπε πιο εύκολα στους Ευρωπαίους να θεωρήσουν τους Έλληνες ισότιμο με αυτούς έθνος. Και η ύπαρξη μιας μεσαίας ελληνόφωνης τάξης- κυρίως έμποροι- έκανε την ευρωπαϊκή αστική τάξη που τότε συγκρουόταν με τους ευγενείς να αισθάνεται αλληλέγγυη με τους επαναστατημένους χριστιανούς».

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς τον ελληνικό αγώνα, θα πρέπει να δούμε τη στάση εκείνης της γενιάς Ευρωπαίων αστών κάπως σαν τη στάση της δικής μου γενιάς απέναντι στο Βιετνάμ. Το 1965 το Βιετνάμ ήταν το αδύνατο σημείο των Αμερικανών. Για τους Ευρωπαίους αστούς, η στάση των βασιλιάδων της Ιεράς Συμμαχίας (με τους οποίους συγκρούονταν οι αστοί) που το 1814 ενίσχυσαν τον αλλόθρησκο σουλτάνο, ήταν ένα ανάλογο αδύνατο σημείο. Ως αστούς εκείνη την εποχή εννοούμε ανθρώπους που εργάζονται με το μυαλό τους χωρίς να λερώνουν τα χέρια τους. Σε αντίθεση με τους χειρώνακτες και με τους ευγενείς που δεν δουλεύουν καθόλου. Οι αστοί είδαν ότι υπήρχαν Έλληνες όμοιοί τους και τους στήριξαν».

εφημ. Τα Νέα

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011


Ότι δεν έδειξαν τα κανάλια των εργολάβων και η ΥΕΝΕΔ…

Η "χαρούμενη" άφιξη του ΓΑΠ στη Σύρο και η διαφυγή ...σαν κλέφτης, από το syrostoday

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - Ελληνική αστυνομία στην υπηρεσία των εργολάβων

Ονομάζομαι Χρήστος Θεοχάρης, είμαι μέλος του κινήματος εδώ και πολλούς μήνες και αποφάσισα να γράψω για να καταγγείλω ένα περιστατικό που μου συνέβει στην Αττική οδό.
Την Παρασκευή 18 μαρτίου και ενώ επέστρεφα από την Αθήνα για την Λαμία, όπου είμαι μόνιμος κάτοικος, φτάνοντας στον γκισσέ των διοδίων της Αττικής οδού ενημερώνω τον υπάλληλο ότι δεν έχω χρήματα μαζί μου και του ζήτησα να μου κόψει απόδειξη πίστωσης. Ο υπάλληλος αντ΄αυτού αρνήθηκε και ειδοποίησε τον τροχονόμο ο οποίος βρισκότανε παρκαρισμένος δεξιά μετά τον σταθμό. Ο τροχονόμος μου ζήτησε να κάνω δεξιά , για να μην εμποδίζω την κυκλοφορία, και εγώ μόλις παρκάρησα το αυτοκίνητο μου με ενημέρωσε ότι πρόκειτε να μου κόψει κλήση επειδή δεν πλήρωσα. Μάλιστα συνέχισε λέγοντάς μου, ότι θα μου «χαρίσει» τις πινακίδες και το δίπλωμα για να συνεχίσω το ταξίδι μου. Ζήτησα τα στοιχεία του ενημερώνοντάς τον ότι θα προβώ σε μύνηση για εξώθηση σε παράνομη πράξη και υπέρβαση καθήκοντος μιας και εγώ δεν αρνήθηκα να πληρώσω απλά δεν είχα χρήματα.......
Μετά από αυτό ο αστυνομικός με παρότρυνε να ψάξω στο αυτοκίνητό μου για τυχόν ξεχασμένα ψιλά και μόλις τα βρήκα πήγαμε μαζί στον γκισσέ για να πληρώσω. Εκεί μας υποδέχτηκε ο επόπτης ο οποίος ευθαρσώς και με αυστηρό τρόπο αρνήθηκε να πάρει τα χρήματα και υπέδειξε στον αστυνομικό ότι δεν γίνετε μετά το πέρασμα να δεχτεί χρήματα και τον παρότρυνε να μου κόψει την κλήση όπως και έγινε.
Αυτή η πράξη του αστυνομικού ο οποίος και μου ομολόγησε ότι έχει εντολή από τον διοικητή του να κόβει κλήση σε όποιον οδηγό δεν πληρώνει δείχνει ξεκάθαρα ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί η Ελληνική αστυνομία στην Αττική οδό. Αίσχος...!!!
http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/2011/03/blog-post_8964.html
Δείτε σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=TcsJHWOh_MU&feature=player_embedded#at=21
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ- ΔΕΝ ΠΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ"
www.oxidiodia.gr 
www.denplirono.info

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς

Συγκέντρωση «Δεν πληρώνω» στον Πειραιά

Δημήτρης Καζάκης

Σαββατοκύριακο μπροστά μας και νομίζω πως δεν είναι χάσιμο χρόνου να παρακολουθήσετε την συγκεκριμένη συνέντευξη του ακαδημαϊκού και οικονομολόγου κου Καζάκη για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας του μνημονίου.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Φωτορεπορτάζ από τη χθεσινή απελευθέρωση του θηλυκού φλαμίγκο στο Βουρκάρι!


Από την απελευθέρωση του φλαμίγκο κοντά στα άλλα πέντε αρσενικά




Η αρχική διστακτικότητα του θηλυκού φοινικόπτερου...



Η αποδοχή και προστασία από τα υπόλοιπα φλαμίγκο



Oι κοπρίτες προτιμούν ελληνικά γιαούρτια! Και ΜΑΤ για να απολαύσει το δείπνο του ο Αντιπρόεδρος!



Όταν γιαούρτωναν τον Αλαβάνο δεν μίλησε ο Πάγκαλος γιατί δεν ήταν Συριζα , όταν έριχναν αυγά στην Πορτάλιου και πάλι δεν μίλησε ο και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για τον ίδιο λόγο, τώρα πού έριξαν στόν ίδιο δεν θα βρεθεί κανείς να τον υπερασπιστεί. Ότι κάνεις λάβεις

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία Σεισμός: πριν και μετά

   Πατήστε εδώ                                                                                                                                                                                                                                                                       http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm

(Βαλτε το ποντικι πανω στις φωτογραφιες, για να ενεργοποιηθει το slide)

Ημερολόγιο Λυκείου Κιμώλου…


Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

To Φλαμίγκο επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον ( Βουρκάρι Μεγάρων )


To Φλαμίγκο επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον


Στην απελευθέρωση ενός Φλαμίγκο που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στις 12:30 προσκαλεί τον κόσμο το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων «ΑΝΙΜΑ».

Σύμφωνα με την οργάνωση «ΑΝΙΜΑ», όσοι καταφέρουν να βρεθούν αύριο στον υγρότοπο των Μεγάρων θα απολαύσουν το υπέροχο θέαμα της επανένταξης του προστατευόμενου είδους στο φυσικό περιβάλλον.

Το Φλαμίγκο είχε βρεθεί καταπονημένο λόγω της κακοκαιρίας στη Λαμία και έπειτα από τη φροντίδα των ειδικών της «ΑΝΙΜΑ» είναι έτοιμο να πετάξει και πάλι.

Ούτε παραδινόμαστε – Ούτε φεύγουμε: θα τους παρασύρουμε μαζί μας...Ας διαλέξουν!

Του Νίκου Κοτιζιά

Ο κόσμος βρίσκεται σε αλλαγή. Η ΕΕ είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Σε αντίθεση με ότι πίστευε πριν δέκα χρόνια δεν είναι αυτή που θα καθορίσει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν είναι αυτή η ανερχόμενη δύναμη και το «λαμπρό παράδειγμα». Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι κατά πολύ ισχυρότερες από την ΕΕ και οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, δείχνουν να έχουν περισσότερες προοπτικές. Αυτό, φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται με επάρκεια η Γερμανία. Η Γερμανία της Μέρκελ κάνει ασκήσεις ισχύος στο εσωτερικό της ΕΕ με έναν τρόπο που δείχνει να αγνοεί ότι εκείνη έχει την μέγιστη ανάγκη της ΕΕ στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον. Η Ελλάδα οφείλει να μελετά με προσοχή τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο και να τις υπενθυμίζει σε όποιον συμπεριφέρεται αλαζονικά στο εσωτερικό της Ευρώπης, αγνοώντας τα πραγματικά μεγέθη σε παγκόσμια κλίμακα.Προκειμένου να διεξάγει η Ελλάδα πετυχημένες διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, χρειάζεται να έχει σαφή εικόνα των πραγματικών συμφερόντων, δυνατοτήτων και προθέσεων όλων των παικτών στο εσωτερικό της. Δυστυχώς, η Ελληνική κυβέρνηση όταν ξεκίνησε την περιπέτεια του μνημονίου δεν είχε καν κάνει τον κόπο να μελετήσει και κατανοήσει τις αλλαγές στρατηγικής που είχαν ήδη συντελεστεί εντός της ΕΕ. Ακόμα και σήμερα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς μελέτες. Χωρίς σχέδιο. Περιορίζεται σε διμερή συνομιλίες με τις πλεονασματικές χώρες, κύρια τη Γερμανία, αλλά και άλλες, όπως είναι η Φιλανδία. Ασφαλώς και πρέπει να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται με αυτές. Οφείλει, όμως, πρωτίστως, να κατανοήσει τα συμφέροντά της. Την ανάγκη να έχει συμμάχους ώστε να δυναμώνει το μέτωπο έναντι των κακοπροαίρετων δανειστών της. Η Ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε προκειμένου να συμβάλλει στη συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα σε ελλειμματικές χώρες στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με χώρες εκτός της ΕΕ, με στόχο, να διευρύνει τις δυνατότητες δανειοδότησης από τις τελευταίες.Αντί να συμβάλλει η κυβέρνηση στη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων με διαφορετικά συμφέροντα και αντιλήψεις από τους τοκογλύφους και τα κράτη εκπρόσωπούς τους, ώστε να δυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση, περιορίστηκε σε μονομερείς επαφές με τους δανειστές της. Ξέχασε τον κανόνα ότι όφειλε πριν πάει σε «κουβέντα» με τους δανειστές, να ισχυροποιήσει τη θέση της. Ψυχολογικά. Πολιτικά. Γενικότερα διαπραγματευτικά. Η Ελλάδα οφείλει να αναστοχαστεί πάνω στις διαπραγματεύσεις και να φροντίσει να διορθώσει τα λάθη που έχουν ήδη συμβεί. Να αποφύγει τα επόμενα. Να εκτιμήσει που ακριβώς βρίσκεται. Να μετρήσει αριθμούς και πολιτικές. Να κατανοήσει ότι με την σημερινή πολιτική και διεθνείς συμφωνίες δεν βγαίνει.

Ας πάρουμε ισχυρές αποφάσεις
Για την Ελλάδα η πρώτη απόφαση που έχει να λάβει είναι αν θα συνεχίσει να συσσωρεύει χρέη, ύφεση και λιτότητα προκειμένου να διασφαλίζονται η διαπλοκή, τα μεγάλα λίγα συμφέροντα και οι τοκογλύφοι, ή θα λάβει αποφασιστικά μέτρα αλλαγής πορείας; Θα περιμένει παθητικά λύσεις δημιουργικές από τους δανειστές της ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις;Αν συμφωνήσουμε ότι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει», οφείλουμε να αλλάξουμε ως χώρα πορεία. Αποφασιστικά να απαιτήσουμε τη μη πληρωμή χρεών που προέκυψαν από παράνομες πράξεις τρίτων (όπως διαφθορά, παραβιάσεις συμβάσεων, αναίτια έξοδα). Να ζητήσουμε την διασφάλιση της δυνατότητας να αγοράσει η χώρα ομόλογά της στις σημερινές τιμές. Να πάρει, δηλαδή δάνεια με τα οποία να αγοράσει μεγάλη ποσότητα του χρέους στις σημερινές χαμηλές τιμές της αγοράς. Να υπάρξει ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των δανείων.Αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ, ειδικότερα της Γερμανίας, δεν θα προκύψουν διότι θα γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα μας πιο λογικά από τα δικά τους. Ούτε διότι θα μεγαλώσει ξαφνικά το βάρος μας. Αλλά διότι θα πάμε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε με διαφορετικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μετά από κάθε γύρο παράδοσης της κυβέρνησης στους δανειστές, τράπεζες και υπερεθνικούς θεσμούς, οι δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων περιορίζονται και ο χώρος για τις κινήσεις μας περιορίζεται επικίνδυνα.Η Ελλάδα οφείλει να πάει στην επόμενη διαπραγμάτευση αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα. Όταν χάνεσαι οφείλεις να επιβιώσεις με τις μεγαλύτερες και πλέον δυνατές απλωτές που διαθέτει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι εδώ που φτάσαμε όλοι αυτοί που μπορούν και θέλουν να αποφασίσουν για εμάς πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στα άκρα. Όχι ως μπλόφα και πολύ λιγότερο για επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια. Όποιος πάει στις 25 του Μάρτη για μια εικονική διαπραγμάτευση «εσωτερικής κατανάλωσης» θα λειτουργήσει ως καταδότης των δικαίων των Ελλήνων.Η αποφασιστικότητα στη διαπραγμάτευση με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους απαιτείται διότι η Ελλάδα έφτασε εξαιτίας της κυβέρνησης, αλλά και της κατάστασης που αυτή βρήκε, στο άκρο του γκρεμού. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνουν σαφή και με τρόπο απλό δύο πράγματα: πρώτον ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μα κανένα λόγο να περιμένει να φορτωθεί και άλλα βάρη χρέους προκειμένου μετά να καταβαραθρωθεί. Ήδη έχουμε κατά πολύ μεγαλύτερο χρέος εκείνου με το οποίο ξεκίνησε η κατηφόρα. Δεν μας χρειάζεται να παραμείνουμε στο χείλος του γκρεμού προκειμένου να καταπέσουμε με το μεγαλύτερο δυνατό χρέος και έχοντας ξεπληρώσει το μέγιστο δυνατό ποσό. Αν είναι να πέσουμε, ας πέσουμε με τα λιγότερα δυνατά βάρη. Διότι αυτό σημαίνει ότι το σημείο επανεκκίνησης θα είναι καλύτερο από το σημείο που θέλουν να μας πάνε αν δεν δώσουμε μάχη. Αν είναι να χάσουμε έτσι και αλλιώς, τότε ας αυξήσουμε και τις απώλειες των άλλων. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε καν αυτό. Δεν μπορεί να περιμένουν οι υπόλοιποι ότι το μόνο που θα μας απασχολεί είναι να μην χάσουν ούτε ένα σεντς. Το πρόβλημα δεν είναι να τους πούμε αν θα χάσουν ή όχι τα σεντς τους, όπως λανθασμένα δείχνει να νομίζει ο πρωθυπουργός. αλλά να τους εξηγήσουμε ότι τα σεντς τους θα τα σώσουν μόνο σώζοντας μας. Αλλιώς πάπαλα…Δεύτερο και σημαντικότερο. Οφείλουμε να καταλάβουμε οι ίδιοι και κατόπιν οι συνομιλητές και δανειστές μας, ότι στην ανάγκη δεν θα χάσουν μόνο τα «σεντς τους», αλλά θα έχουν βαρύτατες συνέπειες για τα συνολικά τους συμφέροντα. Συνέπειες που δεν έχουν προβλέψει και συνυπολογίσει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα οφείλει να αποκρούσει με κάθε τρόπο το σύμφωνο γερμανικής σταθερότητας μιας συντηρητικά γερμανοποιημένης Ευρώπης. Να πείσει ότι είναι αποφασισμένη, αν εκείνοι θέλουν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή στο όνομα του χρέους, σε μια πορεία από την οποία θα χάσουν και εκείνοι όσα κερδίζουν από την ύπαρξη αυτής της νεοφιλελεύθερης ΕΕ. Ναεξηγήσει στους υβριστές της, ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί στα σχέδιά τους να πληρώνει εις αεί όλο και μεγαλύτερα χρέη και ταυτόχρονα να ξεπουλά τον πλούτο της.Ως Ελληνες οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να τους αδειάζουμε τη γωνιά από την ΕΕ όπως μας προτρέπουν προκλητικά οι πιο σκληρές μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου και κάποιοι ανόητοι στην αριστερά νομίζουν ότι η ανταπόκριση σε αυτή την πίεση αποτελεί την εναλλακτική λύση προς όφελος της Ελλάδας. Όχι! Και πάλι όχι!. Θα μείνουμε εκεί, με όλα τα θεσμικά μας δικαιώματα! Ένα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουν: αν είναι να μας χρεοκοπήσουν θα τους αντισταθούμε! Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται! Έχουμε όλα τα θεσμικά δικαιώματα και δυνατότητες να μπλοκάρουμε όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια που μας οδηγούν εμάς στον γκρεμό. ‘Η θα συμβιβαστούν, ή το κόστος τους θα είναι το μέγιστο. Εμείς θα ζήσουμε με τα χρέη μας και εκείνοι θα χάσουν τον δρόμο που τους καθιστά ισχυρούς στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή. Όπως η Γαλλία είχε ακολουθήσει την πολιτική της άδειας καρέκλας το 1966, προκειμένου να επιβάλλει στους άλλους αλλαγές στην τότε κοινοτική αγροτική πολιτική, έτσι και εμείς αν είναι να μας καταστρέψουν θα μπλοκάρουμε όσο δυνάμεθα την ίδια την λειτουργία της ΕΕ. Θα την παραλύσουμε.Δεν παραδινόμαστε. Δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα που διαθέτουμε και για αυτό δεν φεύγουμε ούτε από την ΕΕ, ούτε από την ευρωζώνη. Μένουμε για να παλέψουμε με ένα και μοναδικό μοτίβο: όποιος θελήσει να καταστρέψει την Ελλάδα θα έχει κόστος. Όσο μπορούμε πιο υψηλό! Τέρμα οι ευγένειες. Τέρμα οι υποχωρήσεις! Τέρμα οι σκέψεις «να τους αδειάσουμε τη γωνιά».Εδώ θα σταθούμε! Στις Θερμοπύλες. Και ας πέσουμε. Αλλά δεν θα περάσουν.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

για το θάνατο του Μανώλη Ρασούλη


«Η είδηση της απώλειας του Μανώλη Ρασούλη μας γεμίζει με βαθιά θλίψη. Ο Μανώλης, οπαδός του διαλεκτικού υλισμού αλλά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, πέρα από τις ατέλειωτες ώρες που μας συντρόφεψε με τα τραγούδια και τους στίχους του, κατόρθωνε να μας διεγείρει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη συμπληρώνοντας: «Πέρα από την ξεχωριστή θέση μέσα στις καρδιές μας, είναι βέβαιο πως με το πλούσιο έργο του θα καταλάβει και μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας του τόπου μας. Σε αυτούς που τον αγάπησαν, στους δικούς του ανθρώπους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία αναφέρει πως: »Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μανώλη Ρασούλη. Ο Ρασούλης περνά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδοποιούς της γενιάς του, βαθύτατα αντικομφορμιστής και ανατρεπτικός, με ένα πηγαίο προσωπικό χιούμορ, που χαρακτήριζε και το καλλιτεχνικό του έργο. Μαζί του, περνούν στην ιστορία και τα δεκάδες σημαντικά τραγούδια που έγραψε, τραγούδια που «ελπίδες γέννησαν»… Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του».


Η τελευταία συνέντευξή του στην ΕΤ3

Η ΠΑΧΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!





Η περιοχή της Πάχης είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του παραλιακού μετώπου της Μεγαρίδας. Γνωστή σε όλη την Αττική για τη φυσική της ομορφιά αποτελεί τόπο εξόδου των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Τόπος αναψυχής και στολίδι για τα Μέγαρα και όχι μόνο.

Αρκετές φορές στο παρελθόν απειλήθηκε με υποβάθμιση. Τα πλήγματα ήρθαν το ένα μετά το άλλο με την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόσφατα και για αρκετό καιρό είχε παρατηρηθεί και παράνομος ελλιμενισμός πλοίων στον κόλπο της Πάχης. Τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας ήταν η συνεχής υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κόλπου όπως διαπίστωναν εύκολα όλοι όσοι επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά ασχολούνται με την αλιεία. Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, με πρωτεργάτη την "Πρωτοβουλία Πολιτών Πάχης Μεγάρων για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Nisea Natura" αντέδρασαν και απέτρεψαν αυτό τον ελλιμενισμό με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για το θέμα έχουν ενημερώσει με επιστολές και τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ.Μαρινάκη, από τον οποίο αναμένουν και την επίσημη αντίδραση της δημοτικής αρχής.

Τώρα όμως φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί και να μονιμοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση μέσα από δύο παράλληλες δραστηριότητες που δρομολογούνται σχεδόν στα κρυφά:

α. Η πρώτη αφορά τις επεκτάσεις που προγραμματίζονται στη Ρεβυθούσα.
Νέα μεγάλη δεξαμενή που θα συνοδεύεται από επεκτάσεις στην προβλήτα και παρεμβάσεις στο θαλάσσιο χώρο του Ήρεμου Κύματος που θα επιτρέψουν την προσέγγιση ακόμα μεγαλύτερων δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

β. Η δεύτερη δρομολογείται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη θεσμοθέτηση αγκυροβολίου μεγάλων πλοίων στην περιοχή της Πάχης, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την ακτή. Μια μικρή ιδέα για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί μπορείτε να πάρετε και από το σχεδιάγραμμα που δημοσιεύουμε.

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει κάποια λίγα μικρά ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα της περιοχής και κάποια μεγάλα εξίσου ιδιοτελή συμφέροντα που συνδέονται με την εμπορία καυσίμων και ενέργειας.
Κάποιοι άλλοι όμως θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό και δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους των Μεγάρων: με την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους!

Αν όμως το σχεδιάγραμμα δεν βοηθάει, μπορεί κανείς να θυμηθεί πως έχει καταντήσει το Πέραμα και ο Σκαραμαγκάς! Σε αυτές τις περιοχές κάπως έτσι σιγά-σιγά άρχισε το κακό. Με δήθεν μικρές και αθώες παρεμβάσεις που κατέληξαν τεράστιες, μόνιμες, και καταστροφικές....


Κανείς πια σε αυτό τον τόπο δεν μπορεί να δεχθεί νέα υποβάθμιση υπό το οποιοδήποτε πρόσχημα.
Η περιοχή μας έγινε χώρος υποδοχής δεξαμενών πετρελαίου, κολοσσιαίων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, αγωγών πετρελαίου και αερίου, βιομηχανικών μονάδων! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Η φυσική αντοχή της γης και της θάλασσας της Μεγαρίδας έχουν εξαντληθεί από τη συνεχή μεταφορά δραστηριοτήτων που καταστρέφουν και υποβαθμίζουν το φυσικό τοπίο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητείται το θέμα των επεκτάσεων της Ρεβυθούσας. Σαφώς θα πρέπει να διευρυνθεί με την συζήτηση για όλη την κατάσταση στον κόλπο της Πάχης. Η ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής αλλά και όλων των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων είναι τεράστια. Οι αντιδράσεις που θα αποφασιστούν σήμερα θα καθορίσουν και το μέλλον της παραλίας μας! Το μέλλον της Βαρέας και ολόκληρης της παραλιακής Μεγαρίδας.

Προσβλέπουμε σε ΣΥΣΣΩΜΗ και ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για να οργανωθεί η αντίδραση με όλους τους τρόπους που να στοχεύει στο:

  • να αποτραπεί η επέκταση των δραστηριοτήτων της Ρεβυθούσας
  • να ακυρωθούν οι όποιες αποφάσεις ελλιμενισμού πλοίων στην Πάχη

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθεί ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων με κατεύθυνση την αναβάθμιση της παραλιακής Μεγαρίδας ως περιοχή οικοτουριστικής ανάπτυξης και άλλων ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής.

ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΟΛΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ!
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΟΝΟΜΑΣ!

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Για όλους εδώ ήμουν ύποπτος πάντα,σαν την αλήθεια.


Ως το πάλε ποτέ πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου,θα μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι της πρωτοβουλίας ανασυγκρότησης ,  κάποιες παρατηρήσεις ουσίας επί της ανακοινώσεως. Ποία αλήθεια είναι τα καινούργια δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως επαγγελματίες;Γιατί πριν από έξη μήνες π.χ. δεν υπήρχε ανάγκη δημιουργίας ενιαίας ηχηρής φωνής; Ποίοι αλήθεια αντιπαρατίθοντο και εναντίον ποίων κατά το παρελθόν και τώρα πρέπει να ξεχαστούν έναντι του κοινού εχθρού ( ; )! Να τα βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη σειρά. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούσαν αναμενόμενη αυτή την κίνηση.  Προέρχεται από εκείνους κυρίως τους επαγγελματίες του χώρου, που σιτίζονταν κατά βάση και σύστημα απ' τα Δημοτικά κελάρια. Είναι αυτοί που για χρόνια σνομπάριζαν και απαξίωναν τον σύλλογο, καθ' ότι είχαν απευθείας πρόσβαση και διαπλοκή με  την εκάστοτε Δημοτική αρχή και  απολάμβαναν προνομιακά,  κατά παράβαση κάθε δικαίου, αυτό τους το δούνε και λαβείν.Είναι αυτοί που δεκάδες χρόνια τώρα βιοπορούσαν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, λοιδορώντας και συκοφαντώντας κάθε αντίθετη στα συμφέροντά τους φωνή.Είναι αυτοί που χρωστάνε στο Δημοτικό ταμείο εκατοντάδες χιλιάδες και προ του κινδύνου να τους ζητηθούν από τη νέα Δημοτική αρχή συσπειρώνονται και  σηκώνουν κραυγή αγωνίας.Τα συμφέροντα πλέον είναι κοινά, γράφουν στην ανακοίνωσή τους. Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει ! Πότε έγιναν κοινά; και γιατί δεν ήταν πριν κοινά; Aν παρέμενε στην εξουσία το καθεστώς Φωτίου της δεύτερης τετραετίας ( το πιο φαύλο στην ιστορία της Ν.Περάμου), θα ίσχυαν οι λόγοι που επικαλείσθε για την ανασυγκρότηση του Εμπορικού και Βιοτεχνικού συλλόγου  τέως Δήμου Ν. Περάμου;Επειδή ο τόπος είναι μικρός , γνωριζόμαστε. Αν  ενδιαφέρεστε πραγματικά για τα συμφέροντα των ΕΒΕ, που  περνάνε της χειρότερες μεταπολεμικά μέρες, αν στόχος είναι η ενδυνάμωση του κινήματος ενάντια στις ασκούμενες τα τελευταία χρόνια πολιτικές εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε μια και μόνη πρόταση θα πρέπει να υπάρχει στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης. Η συγχώνευση με τον αντίστοιχο Επαγγελματικό σύλλογο Μεγάρων.Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα .Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και μια προσπάθεια η τοπική επαγγελματική νομενκλατούρα να διατηρήσει, η σε έσχατη ανάγκη να περισώσει, τα προνόμια που χρόνια απολάμβανε εις βάρος των εκτός των τοιχών συναδέλφων επαγγελματιοβιοτεχνών, αλλά και εις βάρος των δημοτών της Ν. Περάμου.Το πάρτι τελείωσε, ας το χωνέψουν κάποιοι επιτέλους.Τα αποσχιστικά κινήματα από ανθρώπους ελαχίστου βεληνεκούς και αναστήματος, μόνο θυμηδία προκαλούν.Ας καταλάβουν ότι όλοι οι Δήμοι έχουν έναν Εμπορικό σύλλογο.Η τεράστια πόλη Αθήνα, δεν έχει άλλο σύλλογο στο κέντρο,άλλο στην Ριζούπολη και άλλον στον Κολωνό.Η ισχύς εν τη ενώσει, αν έχετε ακουστά Αυτό επιτάσσουν οι χαλεποί καιροί που διάγουμε. Ενότητα κ' αγώνας.Ταύτα και μένω


              ΒΑΓΓ. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
            επί πολλά πρώην και τέως

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011


τα Μέγαρα είναι πόλη παραλιακή! Να την προστατέψουμε!


Τα Μέγαρα είναι πόλη παραλιακή. Με πλούσια και σημαντική ιστορία από την αρχαιότητα. Κάποιοι όμως προσπαθούν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε! Η ανάπτυξη βλέπετε, επιβάλλει, κατά την άποψή τους, ο τόπος μας να μετατραπεί σε μια απέραντη ζώνη υποδοχής για κάθε είδους βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες..

Το παραμύθι τους γνωστό πια και χιλιοειπωμένο: ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, οικονομικά ανταλλάγματα... και άλλα όμορφα παραμύθια! Μία σωρεία από αφελείς ισχυρισμούς, στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις: την μεγιστοποίηση του δικού τους κέρδους μέσα από την καταστροφή του τόπου μας!

Τελευταίο κρούσμα η ξαφνική και χωρίς προειδοποίηση μελέτη και προγραμματισμός για την επέκταση των εργασιών στη Ρεβυθούσα! Νέα δεξαμενή, περισσότερα φορτία, μεγαλύτερα πλοία. Πιθανόν να μην τους φτάνει ούτε αυτό!

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του τη Δευτέρα. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι απαιτείται:
  • πλήρης και λεπτομερής δημόσια ενημέρωση για όλα τα στοιχεία του ζητήματος
  • σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση από όλους ότι ο δήμος θα αντιδράσει άμεσα και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, έγκαιρα και αποτελεσματικά για να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια που τυχόν θα είχε δυσμενείς επιδράσεις στο ήδη τραυματισμένο Μεγαρικό παραθαλάσσιο μέτωπο.